Beroerte

Beroerte
Een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen: een herseninfarct (80% van de gevallen) of een hersenbloeding (20%). Dit onderstaande filmpje van de Hartstichting legt uit wat een beroerte is.

Of kijk op deze pagine over beroerte op de website van de Hersenstichting.

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 41.000 mensen een beroerte en leven ongeveer een kwart miljoen mensen met de gevolgen van een beroerte. Direct na een beroerte heeft ongeveer de helft van de patiĆ«nten moeite met slikken. Soms is dat beperkt tot alleen verslikken in vloeistoffen, soms is de slikstoornis zo ernstig dat de patiĆ«nt voor korte of langere tijd gevoed moet worden via een voedingssonde. De meeste slikstoornissen herstellen vlot, maar door de plaats of de omvang van de beroerte kan een slikstoornis ook langer blijven bestaan of in zeldzame gevallen vrijwel niet herstellen. De ernstigste slikstoornissen ontstaan na een hersenstaminfarct (uitleg).


Eind 2018 verscheen deze fraaie animatie, in het Turks en Marokkaans-Arabisch, met Nederlandse ondertiteling door de Amsterdamse zorggroep Cordaan. De animatie gaat over slikproblemen na een beroerte, maar kan ook als algemene uitleg over slikstoornissen worden gezien.

 

 

 Kijk voor meer informatie/span>