Fingerfood en 'FlavourFUN'

Wat als ... het niet gaat om de behandelig of compensatie voor een slikstoornis. Sommige problemen vragen om ongewone oplossingen. We noemen hier twee voorbeelden.

Fingerfood. Doel: zelfstandig eten zonder bestek.Fingerfood is de Engelse term voor voeding die je met je duim en wijvinger kunt pakken en dus 'uit 't vuistje' kunt eten. Het wordt vooral gebruikt op feesten en recepties en bestaat tegenwoordig uit veel meer dan de klassieke bitterballen, stukjes kaas en komkommer.
Voor mensen met dementie die niet meer goed hun bestek weten te gebruiken en ook niet geholpen willen worden kan het eten met de vingers een oplossing zijn om voldoende te eten en zelfredzaam te blijven. Het heeft dus niets te maken met slikstoornissen. In steeds meer zorginstellingen mogen dementerende bwoners met hun vingers eten. Enkele voorbeelden zijn te vinden in een artikel, of video.

FlavourFUN. Doel: kunnen proeven zonder te kunnen slikken.

Voor mensen die volledig afhankelijk zijn van sondevoeding, dus niet meer kunnen kauwen en slikken, maar toch voedsel willen proeven, is 'FlavourFUN' bedacht door een diëtist en logopedist. Het komt overeen met een in onbruik geraakte behandeltechniek om het kauwen te oefenen bij patiënten met ernstig hersenbeschadiging. De toepassing is nu uitsluitend smaakbeleving: voeding in een gaasje, zodat het kan niet kan worden doorgeslikt, maar wel geproefd.
Op de website van de Zorggroep Oude en Nieuwe Land staat alle uitleg en is het protocol te downloaden.

https://www.youtube.com/watch?v=BQVuXaVxkzg

De instructievideo legt het eveneens uit.