Tracheacanule

Als de ademhaling wordt bedreigd door een vernauwing in de keel of als iemand niet meer zelf kan ademen kan een tracheacanule of pijpje in de keel nodig zijn, zie de tekening en foto.

        Canule

Op de website van ziekenhuis.nl is een algemene beschrijving van het maken en weer opheffen van een tracheostoma te vinden.

Met name patiĆ«nten die een tracheacanule voor kunstmatige beademing hebben gekregen op een intensive-careafdeling kunnen daardoor moeite krijgen met slikken. en spreken De ernst en de duur van de slikstoornis hangt af van de ernst van de onderliggende aandoening en de duur van de beademing. Na het afbouwen van de beademing kan het proces van het herstellen van het slikken en spreken met begeleiding en training van de logopedist enkele dagen tot weken in beslag nemen.

Intensive-careafdelingen leveren zeer complexe zorg en opname op zo'n afdeling is erg ingrijpend. Vrijwel alle websites van ziekenhuizen leveren informatie over intensive care. Een door ex-patiƫnten gemaakte website is opeenicliggen.nl