Folders en kookboeken

Folders

Over aangepaste voeding of andere voedingsconsistenties als gevolg van een slikstoornis zijn allerlei folders beschikbaar.

Klik hier voor de folders 'Vloeibare Voeding', 'Gemalen en zachte voeding' en 'Energie- en eiwitverrijkte voeding' van de afdeling Diëtetiek van het Radboudumc in Nijmegen.
Ook Spierziekten Nederland heeft een pagina over voeding bij slikproblemen.

 

Kookboeken

In de afgelopen jaren zijn diverse kookboeken voor aangepaste voeding verschenen, geschreven voor patiënten met slikstoornissen als gevolg van hoofd-halskanker, een hersenziekte of een spierziekte. Ze kunnen ook voor andere patiënten met slikproblemen behulpzaam zijn om makkelijker, maar toch smakelijk te kunnen blijven eten.

Nederlandstalige kookboeken

Als eten moeilijker wordt...
Koken met smaak ... ook in functie van kauw-en slikproblemen en geur- en smaakverlies

Door Yves Meerman, kok en parkinsonpatiënt. Gent, Parki's Kookatlier, 2015.
Een lijvig kookboek (200 pagina's) met behalve veel recepten ook kooktechnieken. Bij alle recepeten staat een 'kauw- en slikadvies', dat wil zeggen hoe het gerecht zachter, gladder of meer vloeibaar gemaakt kan worden. Een belangrijke aanwinst voor iedereen met kauw- en slikproblemen.

Prijs 19,95 (exclusief verzendkosten), te bestellen op
Ook verkrijgbaar via de boekhandel: ISBN 9789082324204  

 

Als eten even moeilijk is
Receptuur: Thea Spierings. Uitgave: Caplan Books Nijmegen, 2013.
Op verzoek van Stichting Klankbord, die opkomt voor de belangen van mensen met kanker in het hoofd- en halsgebied.

Prijs hardcover: 12,95 in (online) boekhandel
Prijs voor iBook: 8,99 (via iTunes voor iPad of Mac)

Deel I verscheen in 2007 Deel II verscheen in 2013

 

40 recepten voor lekkerbekken. Ook als het slikken wat moeilijker gaat.
Geschreven en getekend door Margriet van der Poel, die in 2012 overleed aan ALS, maar haar heerlijke recepten voor moeilijke slikkers heeft achtergelaten in dit boekje.
Dit project is geadopteerd door Rotary Club Amsterdam-Landsmeer, waardoor de volledige opbrengst naar de Stichting ALS gaat.

Prijs: 10,= (excl. verzendkosten).
Bestellen via de webshop van Stichting ALS Nederland 

 

Piet Puur. Gerechten die vlot naar binnen gaan.
40 recepten van de Vlaamse tv-kok Piet Huysentruyt voor smakelijke gemalen voeding.
De opbrengst gaat naar de Belgische ALS-liga.

Prijs: 12,50
Bestellen via (online) boekhandels

 

Brintafelen
Een boek met 49 verschillende Brinta-paprecepten op basis van verschillende melkproducten en eenvoudig klaar te maken. Voor mensen die met name dikvloeibare voeding eten.
Auteurs: Wies van Broekhoven (begeleidster in de zorg voor mensen met een vestandelijke beperking) en Ilse van Kempen (logopedist). 
Uitgave: Boekenbent, 2012.

Prijs: 12,50
Bestellen via uitgeverij Boekenbent.

 

Engelstalige kookboeken

Brenda's Easy-to-Swallow Cookbook
Het kookboek voor moeilijke slikkers van de Britse Brenda Brady, die in 2008 overleed aan de gevolgen van mondkanker, maar haar ervaringen met recepten voor mensen die moeilijk kauwen en slikken vastlegde met steun van de Mouth Cancer Foundation. Diverse sterrenkoks, waaronder Nigella Lawson verleenden hun medewerking.
De opbrengst gaat naar de Mouth Cancer Foundation.

Prijs: 10 Britse pond (excl. verzendkosten)
Bestellen via de website http://easytoswallowcookbook.com/orders 

 

Easy-to-swallow, Easy-to-chew Cookbook
Auteurs: Paula Sullivan, Donna Weihofen, JoAnne Robbins.
Uitgave: John Wiley & Sons, Inc., 2002.

Prijs: 13 dollar
Bestellen via (online) boekhandel

Klik hier voor een recensie van vier Amerikaanse kookboeken.